در گزارشی که در وب سایت ما آمده است، کارشناسان و متخصصان فعال در حوزۀ فناوری خطاب به کاربران با ارائۀ توصیه و پیشنهاداتی از آنها خواستهاند که بیشتر از قبل روش نگهداری لبتاپ خود باشند.
همواره باید مراقب لبتا خود باشیو وبدانیم که یکی از نکات کلیدی در مورد لبتاپ مراقبت از ان در مقابل گرد وخاک ودیگر مواد الوده کننده می باشد و یادمان نرود که همیشه هزینه نگه داری بسیار کمتر از تعمییر می باشد .
در ادامه به برخی از مهمترین توصیهها و پیشنهادات کارشناسان تکنولوژی میپردازیم:
خلاصه مطلب
نگهداری لبتاپ
۱. لپ تاپ خود را در زیر نور مستقیم خورشید نگذارید.
۲. تا جایی که میتوانید لپ تاپ خود را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید تا به آن آسیب فیزیکی نظیر خط انداختن روی صفحه نمایش و فشار بر قسمت کیبورد وارد نکنند.
۳. لپ تاپ خود را در وضعیت نامناسبی که احتمال افتادن آن وجود دارد، نظیر لبۀ میز، مبل و صندلی قرار ندهید.
۴. سعی کنید حتیالامکان از خوردن و آشامیدن در اطراف لپ تاپ خودداری کنید، چراکه هر لحظه ممکن است با برخورد ناگهانی دستان خود، لیوان نوشیدنی و ظرف خوراکی واژگون شده، روی کیبورد لپ تاپ بریزد.
۵. قبل از استفاده از لپ تاپ دستان خود را بشویید و از هر گونه آلودگی تمیز کنید؛ چراکه ممکن است از طریق انگشتان شما، برخی مواد زائد همچون چربی و گرد و خاک وارد روزنههای موجود روی لپ تاپ شود.
۶. اگر دیر به دیر از لپ تاپ خود استفاده میکنید، سعی کنید آن را در محیطی عاری از هرگونه آلودگی و نور مستقیم آفتاب قرار دهید.
۷. هر از گاهی سیستمعامل، نرم افزارهای نصبشده و آنتیویروس لپ تاپ خود را آپدیت و بهروز رسانی کنید تا احتمال حملات بدافزاری، سایبری و ویروسی را به حداقل برسانید.
۸. درصورتیکه لپ تاپ شما در حالت خاموش یا Sleep mode قرار دارد، روی آن را با پارچه یا مواد ضخیم نپوشانید و در محیطی که هیچ جریان هوایی در آن وجود ندارد، نگذارید.
۹. باتری لپ تاپ خود را شارژ کنید و سپس استفاده کنید. استفادۀ مکرر و بدون وقفه از لپ تاپ در حالت شارژ با برق به میزان قابل توجهی عمر مفید باتری را کاهش میدهد و سیستم الکتریکی آن را با مشکل مواجه میکند.
۱۰. در پیرامون و نزدیکی لپ تاپ خود سیگار نکشید، چراکه وسایل الکترونیکی به سرعت دودهای ناشی از سیگار را به خود جذب میکنند و همین امر موجب مشکلات متعدد و کاهش طول عمر مفید لپ تاپ شما خواهد شد.
۱۱. همزمان با شیوع گسترده ویروس کرونا، بسیاری از کاربران بهمنظور ضدعفونی کردن لپ تاپ خود قبل از استفاده، اسپری الکل یا مواد شوینده را بهطور مستقیم روی آن میپاشند که این کار موجب آسیب و صدمات جدی به سخت افزارهای لپ تاپ میشود و ممکن است آن را بسوزاند و از کار بیاندازد. بنابراین بهتر است برای ضدعفونی کردن لپ تاپ و سایر دستگاههای الکترونیکی، الکل را روی یک دستمال پارچه ای نرم و لطیف یا میکروفایبر اسپری کرده و سپس آن را روی تمامی سطوح مختلف لپ تاپ و بدون اعمال هیچ گونه فشار غیرعادی بکشید.
چگونه طول عمر لپ تاپ خود را بالا ببریم؟
در این مقاله قصد داریم راههایی که به طول عمر بیشتر لپ تاپتان و نگهداری لبتاپ کمک میکند را بیان کنیم. اغلب افرادی که از لپ تاپ استفاده میکنند ممکن است، شاهد خراب شدن قسمتهایی از آن باشند. ما در اینجا ۹ نکته که به استفاده صحیح و طول عمر بیشتر لپ تاپ میانجامد را بیان کردیم. با ما همراه باشید.
برای استفاده بهینه از لپ تاپ و افزایش امنیت آن می بایست موارد زیر را رعایت کنید:
۱- لپ تاپ خود را خاموش کنید
بهتر است اگر از لپ تاپ خود استفاده نمیکنید آن را خاموش کنید، خاموش کردن لپتاپ هنگامی که در حال کار با آن نیستید، از گرم شدن بیش از اندازه آن جلوگیری میکند.
۲- تنظیمات گزینه مصرف انرژی
تنظیم کردن گزینه مصرف انرژی از گرم شدن لپ تاپ، (حتی زمانی که برای مدت کمی که از آن استفاده نمی شود) جلوگیری میکند. شما میتوانید لپ تاپ خود را به شکلی تنظیم کنید که پس از مدت زمان مشخصی کار نکردن با آن به صورت اتوماتیک صفحه نمایش و دیسک سخت خاموش شوند. یک گزینه دیگر تنظیم لپ تاپ برای رفتن به حالت (Standby) یا (Hibernate) است.
۳- قبل از قرار دادن در کیف، لپ تاپ را خاموش کنید
قبل از آن که لپ تاپ را در کیف مخصوص حمل قرار دهید از خاموش بودن آن اطمینان حاصل کنید، اگر لپ تاپ داخل کیف روشن باشد، حتی خطر ذوب شدن سخت افزار آن نیز وجود دارد، چون در داخل کیف هوا جریان ندارد. در نتیجه، حتی ممکن است باعث ذوب شدن سخت افزار شود.
۴- تمیز کردن دریچه ها
قسمتی از برنامه هفتگی شما باید بررسی و تمیزکردن دریچه های هوا در لپ تاپ باشد کثیف بودن این دریچه ها، باعث عدم جریان هوا می شود. به خاطر داشته باشید که هرگز چیزی را درون دریچه ها نگذارید.
۵- چک کردن فن
اگر فن لپ تاپ به درستی کار نکند، نتیجه داغ شدن بیش از حد لپ تاپ خواهد بود و همیشه اطلاعات موجود در برگه گارانتی و وب سایت پشتیبانی تولید کننده را چک کنید، ممکن است نرم افزارهایی برای امتحان، سالم بودن فن لپ تاپ موجود باشد.
۶- به روزرسانی (BIOS)
برخی لپ تاپها فن را از طریق (BIOS) کنترل میکنند، وب سایت تولید کننده را برای به روز رسانی (BIOS) چک کنید. اگر خودتان نمیتوانید کار به روزرسانی (BIOS) را انجام دهید از یک متخصص کمک بگیرید.
۷- از سوختگی جلوگیری کنید
با استفاده از میز لپ تاپ یا فن در لپ تاپ، از آسیب به لپ تاپ خودداری کنید. یک میز مناسب، باید دریچه ای مناسب برای داشتن جریان هوا بین شما و لپ تاپ داشته باشید. برخی میزهای مخصوص لپ تاپ دارای فن های اضافه برای خنک نگه داشتن لپ تاپ هستند.
۸- لپ تاپ را روی سطوح سخت قرار دهید
از هر سطح نرمی به عنوان رابط بین خود و لپ تاپ استفاده نکنید، همیشه لپ تاپ را روی یک سطح سفت قرار دهید، سطوح نرم مانع از جریان هوا و در نتیجه باعث داغ شدن دستگاه می شوند.
۹- قطعات جانبی را جدا کنید
حتی اگر برای مدت زمان کوتاه از لپ تاپ خود استفاده نمیکنید، تمامی قطعات جانبی را جدا کنید، چرا که این قطعات نه تنها انرژی مصرف میکنند، بلکه باعث گرمای بیشتر دستگاه هم می شود، به ویژه هنگامی که قصد قرار دادن لپ تاپ در کیف را دارید حتما تمامی قطعات جانبی را از آن جدا کنید. (قطعات جانبی مانند: باتری، شارژ، موس)
راههایی کلیدی برای افزایش دوام باتری:
اگر میخواهید که دوام باتری لپ تاپ خود را افزایش دهید، میتوانید با توجه به نکات بسیار سادهای که ما در سطرهای پایین برای شما شرح دادهایم، دوام باتری لپ تاپ خود را بالا برده و به راحتی از آن استفاده کنید.
- از روش شارژ مناسب برای لپ تاپ خود استفاده کنید. فقط از کابل شارژی استفاده کنید که هنگام خرید لپ تاپ با آن همراه بوده است و یا اگر کابل شارژ دیگری نیاز دارید، حتماً آن را فقط از نمایندگی های مجاز خریداری کنید.
- هنگامی که از باتری استفاده نمی کنید، از روش مناسب نگهداری مربوط به باتری مورد نظر استفاده کنید. باتری را زیر نور مستقیم قرار ندهید و در ضمن آن را دردمایی با حرارت بالا نیز نگذارید.
- از برنامه مدیریت انرژی لپتاپ استفاده کنید. هنگامی که برنامه مذکور را به کار ببرید، سرعت پردازشگر متناسب با کاری که با لپتاپ انجام می دهید تنظیم می شود.
- باتری هایی را بخرید که پردازشگرهای داخلی دارند، مثل باتری های (Li-ion)
- چناچه قصد دارید مدت طولانی از لپ تاپ خود استفاده نکنید، حتما تمام شارژ باتری را خالی کنید.
استفاده از حالت (Sleep)
یکی از راه هایی که به کمک آن می توان سطح مصرف انرژی در لپتاپ را پایین آورد، حالت (Sleep) می باشد. در این حالت قسمت های دیگر لپتاپ روشن باقی خواهند ماند و تمامی برنامه ها نیز همچنان باز می باشند، در حالی که صفحه نمایش، خاموش می باشد. اگر برنامه ای ذخیره نشده باشد و اتفاقی برای لپتاپ رخ دهد، برنامه ذخیره شده از دست خواهد رفت. هنگامی که لپتاپ را در حالت (Sleep) قرار می دهید در کارکردن مجدد با لپتاپ راحت تر خواهید بود. چون سرعت شروع کار مجدد لپتاپ ۱۰ برابر سریعتر از زمانی خواهد بود که لپتاپ را مجدد روشن می کنید.
آیا واقعا با اتصال دائم لپ تاپ ها به برق، برای شان مشکلی پیش نمی آید؟ مسلما این سوالی است که خیلی ها از خودشان می پرسند. خصوصا کاربرانی که تازه اولین لپ تاپ خود را خریداری کرده اند و هنوز نمی دانند، چطور باید از آن مراقبت کنند.
البته رسیدن به پاسخ این سوالات نیز چندان کار آسانی نیست. اغلب در اطراف ما افرادی هستند که به قول خودشان همیشه از همه چیز سر در می آورند که البته نحوه نگهداری از لپ تاپ ها نیز جزوی از آنهاست. اما در اغلب مواقع اگر به پیشنهاد این افراد گوش کنید، حسابی کار دست خودتان داده اید.
علاوه بر این، اگر در اینترنت نیز جستجو کنید با تعداد زیادی راهکار مختلف و متناقض با هم طرف می شوید که قادر به تمیز دادن خوب و بدشان از هم نیستید. به همین منظور می خواهیم در مورد این موضوع صحبت کنیم و تا اندازه ای از نحوه صحیح مراقبت از باتری لپ تاپ ها برای تان بگوییم.
ظرفیت شارژ شدن باتری لپ تاپ ها محدود است
این خیلی مهم است که بدانید باتری های لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری استاندارد، روی دستگاه های مدرن امروزی چگونه کار می کنند. اول از هر چیزی باید بدانید که ظرفیت این باتری ها محدود است و نمی توان بیش از اندازه ای معین، آن ها را شارژ کرد.
به نوعی زمانی که شارژ باتری به ۱۰۰ درصد می رسد، لپ تاپ فرآیند شارژ را به طور کامل متوقف می کند. پس در این صورت لپ تاپ دیگر شارژ نمی شود و سیستم برای تامین انرژی خود از باتری تغذیه می کند.
اما به محض آنکه کمی از شارژ باتری مصرف شد، دوباره لپ تاپ فرآیند شارژ را از سر می گیرد تا انرژی از دست رفته جایگزین شود. به همین جهت، نگران بیش از حد شارژ شدن باتری لپ تاپ تان نباشید. این اتفاق به هیچ وجه رخ نمی دهد و در رابطه با این موضوع، خطری باتری ها را تهدید نمی کند.
تمام باتری ها در گذر زمان ضعیف تر می شوند
باتری لپ تاپ ها در طول مدت استفاده مدام ضعیف و ضعیف تر می شوند. به نوعی طول عمر باتری ها با چرخه شارژ و دشارژ آن ها رابطه مستقیم دارد. به زبان ساده، هر چه چرخه شارژ و دشارژ بیشتر تکرار شود، طول عمر باتری نیز زود تر به پایان می رسد.
البته رابطه میان چرخه شارژ و طول عمر به نوع باتری ها نیز وابسته است. باتری های مختلف، درجه بندی های خود را دارند. اما به طور متوسط اغلبشان قادر به تحمل ۵۰۰ چرخه شارژ کامل را دارند.
البته این بدان معنا نیست که نباید بگذارید از شارژ باتری کاسته شود. ذخیره شارژ آن هم با درصد بالا، به هیچ وجه برای باتری خوب نیست و باید بگذارید سیکل طبیعی شارژ و دشارژ به طور مداوم صورت گیرد.
اما از طرف دیگر نیز نباید بگذارید که پس از هر بار استفاده، شارژ لپ تاپ به طور کامل تخلیه شود. چرا که همین مسئله نیز می تواند به شدت به باتری آسیب برساند و از طول عمر آن بکاهد.
به همین منظور، بهتر است میزان شارژ لپ تاپ تان را حوالی ۵۰ درصد نگه دارید. این میزانی ایده آل است که در صورت رعایت همیشگی آن طول عمر باتری افزایش پیدا می کند.
البته یک مسئله دیگر هم هست که می تواند بر سرعت زوال باتری ها تاثیر گذار باشد و آن هم چیزی نیست جز گرما. میزان دمای محیطی که لپ تاپ در آن قرار دارد بسیار مهم است. هر چه محیط گرم تر باشد سرعت از بین رفتن باتری نیز بیشتر می شود.
از این رو بهتر است هنگامی که دیگر با لپ تاپ تان کاری ندارید، میزان شارژٰ باتری را به ۵۰ درصد برسانید و آن را در محیطی خنک قرار دهید. همین کار ساده می تواند تا اندازه زیادی طول عمر باتری را افزایش دهد.